cat.I/ cat.II

  • anja

    Hoi allemaal,

    Ik heb een vraagje , op het etiket van holger bier staat cat.II bier en op andere bieren staat cat. heeft dit iets te maken met de kwaliteit ofzo?

    groetjes Anja

  • anja

    MOEILIJKE VRAAG ZEKER MANNE

    GROETJES ANJA

  • Harry Pinkster

    Niet gaan schreeuwen (hoofdletters)

    Ik ben een weekje op vakantie en dan gebeurd er hier dit !

    In Nederland kent men het categorieënstelsel. Dit is een methode om het bier in groepen met een bepaald stamwortgehalte te plaatsen. We kennen de volgende categorieën:

    Cat. Stamwortgehalte

    1 1 t/m 4

    2 7 t/m 9.5

    3 11 t/m 13.5

    S 15.5 en hoger

    Het stamwortgehalte:

    Het stamwortgehalte is het vaste-stofgehalte van het ongegiste wort. Het wordt uitgedrukt in graden Plato (perc. suiker) Het stamwortgehalte van bier geeft niet altijd aan hoeveel alcohol er in het bier zit.

    Het alcoholgehalte is afhankelijk van de vergistingsgraad. Als vuistregel kan gelden dat het gew.% alcohol ongeveer 1/3 deel is van het aantal graden Plato. Dit gaat niet op bij bieren met een hogere vergistingsgraad, tot soms wel 95%. Deze vergistingsgraad verkrijgt men door i.p.v. mout, suikers te gebruiken (suiker is 100% vergistbaar).

    Alle bovenstaande info komt van:

    http://www.beiaardgroep.nl/bierinfo/beoordeling.htm

    Het heeft dus in oorsprong absoluut niets met kwaliteit te maken.

    Wel kun je zeggen dat er een aantal supermarktbieren zijn verschenen van categorie II omdat men deze bieren goedkoop wil houden. Het accijnsvoordeel is dan net het verschil om de pijs van een kratje bier naar beneden te kunnen brengen.

    Categorie II bieren hebben het woord Pilsener ook niet meer op het etiket

    Kortom het verhaal even simpel uitleggen vergt wat meer werk.

    Als je het hele verhaal op de site van het CBK (Centraal Brouwerij Kantoor) wilt lezen kun je dit pdf je openen: http://www.cbk.nl/lmbinaries/pdf584_pdf.pdf

    vriendelijke groet

    Harry Pinkster

    Bierverzamelaar

    http://www.pinkgron.nl

    Webmaster Pint Regio Noord

    http://www.noord.pint.nl

  • anja

    sorry dat met die hoofdletters was niet zo bedoeld, bedankt voor de info, ik ga het ff allemaal lezen op mijn gemakkie, ik denk dat ik mijn man nu wel om kan krijgen om Holger te gaan drinken 3,48 eurie voor een kratje 24 flesje, scheelt nogal een beetje.

    groetjes anja

  • anja

    mooie site heb je trouwens

    Groetjes anja

  • Harry Pinkster

    Bedankt, en over Holger

    Het is gewoon een kwestie van smaak

    Ik ken mensen die het al jaren drinken

    Als je flauw wilt zijn zou je een etiketje om moeten ruilen en kijken oftie het verschil merkt.

    Ik durf haast te wedden dat…..

    gr

    Harry Pinkster

    Bierverzamelaar

    http:/www.pinkgron.nl

  • danielle

    dit betekent dat het een speciaal of zwaar bier is

    groetjes

  • Anton Evers

    Harry Pinkster Schreef:

    ——————————————————-

    > Cat. Stamwortgehalte

    > 1 1 t/m 4

    > 2 7 t/m 9.5

    > 3 11 t/m 13.5

    > S 15.5 en hoger

    Alleen heb je de categoriën net verkeerd om gezet:

    Verwijzingskenmerk van de categorie : Extractgehalte van de stamwort

    S : 15,5 of hoger

    I : 11 tot 15,5

    II : 7 tot 11

    III : 1 tot 7

    Categorie S staat trouwens voor superieur, zoals bijvoorbeeld Duvel.

    Bron: http://www.productschapdranken.nl/pdf/Bierverordening%20PD-punt7.pdf Artikel 4

    Zal wel een typo zijn :)

    Groetjes,

    Anton Evers

    Nieuwsgierige student

  • Job Kroon

    Zie ook:

    http://www.bieretiketten.nl/div/cat.php

  • Ruud

    Kijk zo leer je ook weer wat bij…

    Ik vroeg het me eigenlijk ook al een tijdje af, mede omdat dat slootwater uit Zoeterwoude of Amsterdam ( ff snel wegduiken :P ) cat 1 is en er veel lekkerdere bieren zijn in de cat II.

    Het is dus eigenlijk puur belasting technisch. want elke brouwerij heeft zijn eigen receptuur….

    Greetz Ruud