Soorten witbier

  • Drinkbaar Nederland

    Goeiedag mensen,

    Voor mij is het eindelijk weer vakantie en ik heb me weer even goed gestort op mijn verzameling. Nu was ik bezig met de indeling naar de verschillende types waarin ik mijn witbierflessenverzameling kan indelen. Ik ben zelf gekomen op de volgende indeling:

    - Abdijbier - Alcoholvrij bier

    - Berliner Weisse - Bokbier

    - Faro - Lambiek

    - Light bier - Overige bieren

    - Rookbier - Trappistenbier

    - Witbier/tarwebier/bière blanche - Weizenbier

    Weten jullie misschien nog een aanvulling, een correctie of iets anders?

    Groeten,

    Edje

    http://www.drinkbaarnederland.tk

  • Drinkbaar Nederland

    Goeiedag mensen,

    Ik heb de hiervoorgenoemde typen doorgevoerd in mijn database. Nu kom ik toch weer met vraagtekens. Ik vind het namelijk lastig om onderscheid te maken tussen het weizenbier en het witbier. Hier zit wel verschil in namelijk.

    Verder zijn er in Nederland ook nog donkere witbieren. Deze heb ik ingedeeld onder bokbier. Ikzelf vond het nog wel logisch: het alcohol volume is rond de 6,5% en er is meestal een wat zoetere, gebrande smaak.

    En dan als laatste: je hebt alcoholvrij witbier, maar als het onderscheid tussen witbier en weizenbier duidelijk is, is er sprake van alcoholvrij witbier en alcoholvrij weizenbier. Zal ik dit onderscheid maken of zal ik het gewoon bij alcoholvrij witbier houden?

    Een hoop vragen, maar ik hoop toch op een hoop antwoorden.

    Groetjes,

    Edje

    http://www.drinkbaarnederland.tk

  • Harry Pinkster

    Edje

    De onderverdeling bij tarwebiereb is wat lastig te maken omdat je duitse types witbier hebt en belgische types witbier.

    Ik zou in elk geval voor de duitse witbieren (de weizen) de duitse onderverdeling aanhouden en voor belgie alleen tarwebier. (ev. met /zonder alc)

    Voor duitsland dus Berliner Weisse , Weizen , Dunkelweizen en

    Weizenbock waarbij Weizen weer onderverdeeld kan worden in Kristal, Hefe en Alcvrij

    De term Bock zou ik vervangen door Weizenbock.

    Je terminologie aanpassen aan de herkomst van het witbier lijkt me dus de beste oplossing. De nederlandse witbieren zijn deels belgisch en deels duits van recept origine dus die kun kun je ook makkelijk classificeren (Grunn Hail en Zegen is dan dus Dunkelweizen)

    Blijft altijd erg lastig en ik hoop dat je hier iets mee kunt

    gr

    Harry Pinkster

    Bierverzamelaar

    http://www.pinkgron.nl

    Webmaster Pint Regio Noord

    http://www.noord.pint.nl

  • Drinkbaar Nederland

    Na lang piekeren en uitproberen ben ik er toch uitgekomen! Ik heb ze in grote lijnen ingedeeld zoals jij het zei, en ik heb nog een kolom aan mijn lijst toegevoegd naast de kolom ‘type’ met als kop ‘toevoeging’.

    In de kolom ‘type’ komen de typen: Berliner Weisse, Dunkelweizen, Tarwebier, Weizenbier en Weizenbock.

    En in de kolom ‘Toevoeging’: Abdijbier, Alcoholvrij, Faro, Hefe, Kristall, Lambiek, Light, Overige bieren, Rookbier en Trappistenbier.

    Zo kan ik het overzichtelijk bijhouden. Bij de meeste bieren komt er geen toevoegingen bij zoals je kunt voorstellen, maar bij ongeveer 1/3 wel. Ik heb in ieder geval het gevoel dat het een stuk overzichtelijker is. Tja, het zou nog overzichtelijker zijn als ze makkelijk in een hokje zouden zijn te stoppen, maar dat is helaas niet het geval.

    Mocht iemand hier nog wat aan toe te voegen hebben; graag!

    Groetjes,

    Edje

    http://www.drinkbaarnederland.tk