sterkte in alcoholpercentage van bier

  • frank

    beste mensen,vraagje als je een avondje bier gaat proeven wat ken je dan het beste doen eerst de zwaardere bieren of eerst de lichtere bieren of gewoon blind proeven en niks weten over de zwaarte wat alcoholpercentge betreft en waarom is het zo dat je eerst de zwakkere broeders of de zwaardere broeders moet proberen leg mij dit eens een keer uit bij voorbaad dank(zoals altijd)p.s. iemand nog een tipje voor een lekker zomerbiertje voor bij b.v. de b.b.q meneer Pinkster u weet ongetwijfeld nog wel iets met uw kennis van de bieren in deze wereld de groeten Frank……..!

  • Pint Regio Noord

    Frank

    Het hangt ook een beetje af wat je normaal gesproken drinkt, maar mijn advies aan een niet echt heel ervaren speciaal bierdrinker is om in elk geval het alc.% te laten oplopen.

    Het hoeft niet persee, maar het is wel de manier om de meeste kans te hebben de zwaardere bieren ook goed te kunnen proeven en beoordelen.

    Als je van allerlei soorten bier door elkaar gaat proeven kan dat ten koste gaan van je beoordelingsvermogen (ik zeg niet dat het zo is, maar de kans is groter)

    Met betrekking tot een lekker zomerbiertje, tja, dat zal iets moeilijker worden.

    Ik denk dat je bij een bbq nu niet direkt aan een tripel of dubbel moet gaan zitten denken (ook hier kan dat best wel, maar ik vind dat dit bieren zijn waar je van moet genieten, bij veel vlees etc gaan je smaakpupillen ook anders werken lijkt me)

    Ik zou het bij de bbq gewoon houden bij een biertje van rond de 5%, dus een pils of een witbier als het echt lekker warm is en dan wel witbier zonder citroen of misschien een lentebokje. Mijn persoonlijke favo in deze periode is een “Dunkles Weizen” bier zoals bv Skuumkoppe of Grunn Hail en Zegen in Nederland en diverse soorten in Duitsland.

    Maar goed, er zijn zoveel goede bieren dat ik daar maar geen uitspraak over doe welk bier je nu echt moet nemen.

    groeten

    Harry Pinkster

    Bierverzamelaar

    http://www.pinkgron.nl

    Webmaster Pint Regio Noord

    http://www.pint.nl/pintnoord/

  • Pint Regio Noord

    Tikfoutje

    smaakpupillen moet natuurlijk smaakpapillen zijn.

    excuses

  • danny

    altijd van licht naar zwaar dan kun je het beste de smaak beoordelen. voor bij de barbeque zou ik zeggen neem eens een rodenbach

  • frank

    harry , bedankt maar vertel even een dunkles weizen aan wat voor soort bier moet ik dan denken het is volgens mij niet wat wij nederlanders onder een witbier verstaan en weet je een paar namen van deze bieren die redelijk makkelijk zijn te verkrijgen bij de gespecialiseerde zaken.Ook heb ik in een van mijn boeken gezien dat er ook een z.g. schwarzbier is, is dat ongeveer hetzelfde of is het iets heel anders????De groeten Frank

  • frank

    Dank je danny, rodenbach ken ik het is inderdaad lekker maar heb je de grand cru van rodenbach al eens geproefd ook erg lekker groet Frank.

  • Harry Pinkster

    Dunkles weizen is een tarwebier (dus witbier op zijn hollands)

    De meeste duitse brouwerijen waar ze witbier brouwen brouwen ze ook wel een donkere variant. smaak is moutig, wat karamel en ev zoethout

    (maar dat is mijn beleving) Er zijn vast wel betere omschrijvingen van te vinden.

    Alc% meestal 5 of 5,5 %

    Schwarzbier is in mijn beleving nog wat sterker van smaak, maar de smaakkenmerken komen overeen. De kleur van schwarzbier is ook iets donkerder.

    In nederland zijn in elk geval twee goede dunkle weissbieren te koop

    skuumkoppe (texelse) en Hail en Zegen (groningse). Op mijn site zul je bij duitsland aardig wat soorten kunnen vinden.

    gr

    Harry Pinkster

    Bierverzamelaar

    http://www.pinkgron.nl

    Webmaster Pint Regio Noord

    http://www.pint.nl/pintnoord

  • Elwin

    Bierproeven, altijd leuk.

    Als tussentip kan ik aanbevelen om ook de smaaksterkte te laten oplopen (lees de etiketten voor de ingredienten) zodat de wat subtielere smaken niet, omdat je bijvoorbeeld bent begonnen met een sterk kruidig bier, direct in het niet vallen.

    Zelf zou ik na Drakston Gold, geen Duvel nemen (om maar wat te noemen :-)

    Veel plezier.

  • frank

    Elwin, bedankt voor de tip maar welk ingredient heeft nou een sterkere en welk een minder sterke smaak.Als je in de in de betere bierboeken kijkt bijv. de beerhunter dan hebben ze het vaak over bijv. een chocoladeachtige smaak of er zit een smaak van koriander aan of het heeft een rooksmaak enz. enz. dus jij als genieter geef mij als amateurtje eens een paar goede tips alvast bedankt.p.s. en nou ga ik een verboden vrucht open maken die dus errug lekker is……..

  • frank

    harrie, heb er een paar geproefd ( paulaner en weihenstefahner….) vind ze goed smaken iets minder zurig als nederlands of belgisch witbier beetje troebel van kleur ongeveer de kleur van b.v. palm maar ik denk een lekker biertje voor de zomer bij de bbq als je geen zin hebt in een gewoon pilsje of een “gewoon witbiertje” groet je bewonderaar Frank(ha ha ha)