rijst, maïs of hop??

  • Loes

    Afgelopen week laaide een discussie op in mijn stamkroeg. Iemand beweerde dat de wereldproductie van hop niet toereikend is voor al het bier dat gebrouwen wordt. Er werd beweerd dat bier in de westerse europese landen van maïs en rijst wordt gebrouwen. De kroegbaas dacht van niet, er werden leerboeken bij gehaald, waarin stond dat bier van hop en gerst gebrouwen wordt (2 jaar oud).

    Weet iemand het fijne hiervan?

    Groeten, Loes

  • Nico van Lent

    Beste Loes,

    Het hoofdbestanddeel van bier is gerst (bier wordt niet voor niets ook wel gerstenat genoemd). Hop wordt toegevoegd om het bier zijn bittere smaak te geven en om het langer houdbaar te maken.

    Rijst is een goedkopere zetmeelleverancier dan speciale brouwgerst, daarom wordt er tegenwoordig ook wel rijst toegevoegd (NB.: toegevoegd, gerst is nog steeds het hoofdbestanddeel). Voordeel van rijst is dat het ook een wat drogere smaak geeft waardoor er weer wat minder dure hop gebruikt hoeft te worden. Nadeel is dat het bier van rijst weer wat bleker wordt. Dan kan je weer mais gebruiken om het bier te kleuren. Veel kleinere brouwerijen gruwelen van deze praktijken en blijven bij de traditionele ingredienten: water, gerst, hop en gist.

    Maar ook het goedkoopste supermarktbier het bier heeft nog steeds als belangrijkste ingredienten gerstemout en hop voor de bitterheid.

    Proost en groet,

    Nico van Lent

  • Loes

    Hartelijk dank voor deze uitleg.

    Groeten, Loes