vraag

  • tijssen

    ben nu zelf aan bier maken en heb nu zo'n bierzet gekocht nu heb ik zo'n blik waar je 12 liter gold bier van kunt maken het heeft al een tijdje gegist en nu moet het op de fles nu is mijn vraag het is behoorlijk troebel moet je het eerst ook zefenen kan dat door een koffie vilter of gaat het gist er dan uit want het moet nog na gisten op de fles wie kan min helpen

    groetjes simon

  • Paul

    Je moet het waarschijnlijk overhevelen in een tweede vat. Nu blijft de drap onderin het eerste vat liggen. Waarschijnlijk moet je nu voor de tweede maal suiker bijvoegen en goed doorroeren. Dan meteen op flessen overhevelen en ongeveer 10 dagen wegzetten op een plek op kamertemperatuur, om de tweede gisting zijn werk te laten doen. Daarna nog ongeveer 6 a 8 weken de flesjes koel wegzetten (lageren/klaren). Dit laatste proces zorgt ervoor dat de drab in het flesje naar de bodem zakt en dat het bier helder wordt. Na deze 6 a 8 weken kun je het bier voorzichtig in een glas schenken en opdrinken.

  • Martin

    - Overhevelen naar ander vat (niet filtreren!), zo weinig mogelijk drab meenemen maar bier hoort troebel te zijn (dit is gist)

    - 8 g/L suiker toevoegen (in oplossing ca 200 ml water op 100 g suiker, even koken om te steriliseren, dan afkoelen en toevoegen)

    - bottelen

    - 2 weken kamer temp laten staan

    - 4-6 weken koel bij ca 10 grC laten rijpen

    - waarschijnlijk is je bier dan helder

    gr

    MO