Elk Bier zijn eigen glas. Zo zou het eigenlijk moeten zijn.
Elke brouwer heeft zijn uiterste best gedan om zijn bier zo lekker mogelijk te maken,
Een pilsje tot aan 5% wordt normaliter in een smal glas geschonken, het bier dient meestal voor de dorst.(Voor gueuze e.d. is er weer een uitzondering)
Een bier die steeds hoger in alcoholpercentage wordt zal gedronken worden uit een steeds wijder lopende bokaal. Onderscheidt in Dubbels, een dieper glas en Tripels breed ondiep glas. Dit heeft vooral te maken met de geur die samen met de smaak wordt waargenomen. Door een goede manier van schenken blijft er desgewenst de gist wel achter in de fles.
Als commerciele uitspatting heeft elke brouwer wel een “onmogelijk'” glas bedacht of glazen die aansluiten bij een biersage of bierlegende. Dit heeft vaak niets te maken met het bovenstaande.
Uiteindelijk wil de brouwer altijd reclame maken. (en dat is niet verkeerd hoor, begrijp me goed) Wat is er nu mooier om op een terras mensen te hebben aan het bier met het bijbehorende glas. Dat steekt aan.
Over het totale aantal verschillende soorten glazen durf ik geen uitspraak te doen. Het verzamelen is al zo divers.
Misschien kun je je licht eens opsteken bij www.bav.nl als je nog meer informatie nodig hebt.
Moi